Levenhypotheek

De levenhypotheek is een hypotheekvorm die bestaat uit 2 delen, te weten: een aflossingsvrije hypothecaire lening en een levensverzekering.

Over de lening betaalt u maandelijks rente, naast een premie voor de levensverzekering. Omdat u niet aflost, blijft het maandelijkse rentebedrag – zolang de rente vaststaat – gelijk.
De bruto rente is in het geval van een levenhypotheek volledig fiscaal aftrekbaar als u de volledige hypotheek aanwendt voor de aankoop en/of verbouwing van uw huis.

Bij een traditionele levenhypotheek krijgt u over de betaalde spaarpremie een gegarandeerde vergoeding om zo kapitaal op te bouwen. Zo kunt u een substantieel deel van de levenhypotheek aflossen. Daarnaast schrijft de verzekeraar jaarlijks een extra bedrag bij, bijvoorbeeld in de vorm van een winstdeling.

De hoogte hiervan kan van jaar tot jaar verschillen. Hierdoor heeft u geen garantie dat het volledige bedrag is opgebouwd op de einddatum. Zowel een overschot als een tekort zijn mogelijk. Daarnaast zijn de verzekeringspremies over het algemeen relatief hoog.

Let op!
Per 1 januari 2013 zijn levenhypotheken fiscaal niet meer toegestaan voor startende huizenkopers of bestaande huizenbezitters die hun hypotheek willen verhogen. Als de keuze toch valt op een levenhypotheek, dan komt vervalt de hypotheekrenteaftrek. De levenhypotheek is feitelijk alleen nog interessant voor wie al een bestaande levenhypotheek heeft (zie nadelen).

Voordelen levenhypotheek

Nadelen levenhypotheek

Compare listings

Vergelijken